ترس از دندانپزشکی مهم ترین عاملی است که باعث میشود افراد کمتر به دندانپزشکی مراجعه کنند. اگرچه عواملی زیادی میتواند علت مراجعه کمتر بیماران به دندانپزشکی نسبت به مطب سایر پزشکان باشد. طبق آماری که وزارت بهداشت به تازگی منتشر کرده حدود ۸۰ میلیون دندان خراب در دهان ایرانیان است یعنی به طور متوسط در کشور هر نفر یک دندان خراب دارد اما علت عدم مراجعه به موقع بیماران به دندانپزشکی چه چیزی غیر از ترس از دندانپزشکی است؟
در تحقیقاتی که در کشور آمریکا انجام شده مشخص شد بیش از ۸۰ درصد افراد ترس از دندانپزشکی دارند. بین ۷ تا ۱۴ درصد از این جامعه آماری وحشت بسیار شدیدی از دندانپزشکی دارند. بر اساس این آمار ترس از دندانپزشکی در خانم ها شایع تر از آقایان است.
علت ترس از دندانپزشکی در بین افراد مختلف متفاوت است اما اگر بخواهیم دسته بندی کلی داشته باشیم ترس از دندانپزشکی به علت ترس از دکتر، ترس از تزریق ،ترس از درد، ترس از بی حسی و یا صدا و بوی محیط دندانپزشکیست. در این مقاله قصد داریم به ریشههای مختلف ترس از دندانپزشکی و هم چنین راهکارهایی برای مقابله با آن بپردازیم و در مورد این موضوع صحبت کنیم که دندانپزشک چه نقشی در کاهش و یا افزایش این ترس دارد
ترس از دندان پزشک
یک دندانپزشک ماهر میتواند که علاوه بر انجام تعهدات حرفه ای خود احساس آرامش و صمیمیت را به بیمار منتقل نماید و در هنگام معالجه شرایط روحی مناسب را برای بیمار فراهم آورد.صحبت کردن در هنگام معالجه یکی از روش هایی است که دندانپزشکان ماهر برای پرت کردن حواس بیمار و کاهش استرس او انتخاب می نمایند.
ترس از درد دندان
معمولا معالجات دندانپزشکی بدون درد میباشد. زیرا توسط تزریق بیحسی از احساس آن پیشگیری میشود. اما شرایط مختلفی باعث می شود که حس درد شدت و یا کاهش یابد و در بیشتر مواقع درد بیمار را اذیت نمی کند و تنها احساس مواجه شدن با درد است که به صورت ذهنی بیمار را درگیر خود می کند. در نتیجه در این موارد نیز قدرت شناختی دندانپزشک می تواند تاثیر زیادی بر جو حاکم و همچنین کاهش ترس از درد بیمار داشته باشد.
ترس از تزریق داروی بی حسی دندان
تزریق داروی بی حسی دندان ممکن است کمی دردناک باشد اما درد تزریقی بسیار مرتبط با مهارت پزشک معالج به شماست اگر پزشک شما بتواند نقطه مناسبی برای تزریق را انتخاب نماید درد حاصل از تزریق میتواند بسیار کم باشد. گاهی ممکن است دندان پزشک مجبور به تزریق دارو در نقطه ای دردناک باشد در این موارد نیز راهکاری وجود دارد یک پزشک با تجربه ابتدا با ژل بیحسی و یا تزریق سطحی و با دوز پایین ماده بی حسی محلی را که نیاز به تزریق دارد بی حس میکند و سپس تزریق اصلی را انجام میدهد در این حالت درد حاصل از تزریق به شدت کاهش مییابد. البته این روش در برخی موارد امکانپذیر نیست.
ترس از صدا و بوی محیط دندانپزشکی
یکی از ترس های رایج در بین افراد که قبلاً سابقه دندانپزشکی داشته است بوی محیط دندانپزشکی و همچنین صدای مته دندانپزشکی است اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید میتوانید به پزشک خود بگویید تا با پخش موزیک در محیط این حس شما کاهش یابد.
ترس از بی حسی
بعضی افراد بعد از تزریق دچار تپش قلب میشوند. البته این مشکل میتواند در اثر ماده موجود در ماده بی حسی باشد و یا فقط به دلیل ترس بیمار و تلقینی باشد. به هر حال اگر حالا این حال بعد از تزریق به شما دست میدهد، حتما با دندان پزشک خود مطرح نمایید. تا در حد امکان از داروهای بی حسی کمتر تحریک کننده استفاده نماید.
ترس از دندانپزشکی و تاثیر دکتر در جلوگیری از آن
در هنگام مراجعه به دندانپزشکی مواردی می تواند به شما کمک کند. از مهم ترین آنها که میتواند به شما کمک کند تا به ترس خود غلبه کنید، روش های صحیح نفس کشیدن جهت ایجاد آرامش است. همچنین می توانید تمام ترس های خود را با پزشک معالج تان مطرح نمایید تا بهترین راهکار را برای مقابله با آن به شما ارائه دهد. به طور معمول اگر ترس شما شدید باشد ممکن است پزشک داروی آرام بخش ملایم یک ساعت قبل از درمان برای شما تجویز کند.
تعیین علامت های مشخص بین خود و پزشک معالج می تواند شرایط درمان را بهبود ببخشد. در صورت درد و یا خستگی از او بخواهید تا روند درمان را برای لحظاتی متوقف نمایند تا شما استراحت موقتی داشته باشید. در نهایت باید بگویم که مهمترین عامل ایجاد و یا جلوگیری از ترس دندانپزشکی، دندانپزشک شماست. ارتباط صمیمی و موثر بین شما و دندانپزشک تان میتواند باعث کاهش استرس و آرامش بیشتر شما در محیط دندانپزشکی شود. پس در انتخاب دندانپزشک دقت نمایید.