خروپف مشکلی شایع در این روزهاست. این مشکل میتواند بر روی کیفیت خواب خود فرد و اعضای خانواده تاثیر بگذارد. اما آیا این مشکل درمان دارد؟ آیا لازم است برای خروپف به پزشک مراجعه کنید؟ در این مقاله درباره خروپف و درمان آن با شما خواهیم گفت.
خروپف چیست؟
خروپف، تنفس پر سر و صدایی در حال خواب است. این حالت وضعیتی است که می تواند برای هر کسی اتفاق بیافتد، اما اکثراً در آقایان و افراد دارای اضافه وزن دیده می شود. خروپف معمولا با افزایش سن تشدید می شود.
اگر خروپف هر چند وقت یکبار اتفاق بیافتد، معمولا مشکل جدی نیست. در این حالت تنها برای افراد نزدیک شخص مشکل ایجاد می کند. اما اگر طولانی مدت باشد، تنها افراد نزدیک شخص اذیت نمی شوند. بلکه کیفیت خواب شخص هم کاهش پیدا می کند.
خروپف می تواند نشانه بیماری هایی مانند آپنه انسدادی خواب باشد. در صورت خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، خروپف های پیوسته یا قطعی تنفس در طول خواب، بیمار حتما باید به دکتر مراجعه کند. با مراجعه به دکتر بیمار می تواند خواب خوش را برای خود و عزیزان خود تامین کند.
دلایل خروپف
خروپف وقتی اتفاق می افتد که جریان یافتن هوا از طریق دهان و بینی بسته شود. چندین مورد می توانند مانع از جریان پیدا کردن هوا شوند، از جمله:
- بسته شدن راه های هوای بینی: بعضی ها تنها در طول آلرژی فصلی یا عفونت سینوس دچار خروپف می شوند. انحراف تیغه بینی یا پولیپ بینی هم می توانند باعث انسداد جریان هوا شوند.
- ضعف عضله های گلو و زبان: اگر عضلات گلو و زبان بیش از حد شل شوند و راه هوا را ببندند.
- بافت حجیم گلو: اضافه وزن می تواند باعث این مشکل شود. بعضی از کودکان دارای لوزه ها و آدنوئید های بزرگی هستند که می تواند باعث خروپف شود.
- کام دهان /یا زبان کوچک بلند: کام دهان بلند یا زبان کوچک بلند می تواند مجرای بینی تا گلو را تنگ کند. این امر باعث می شود که این دو در زمان تنفس به لرزه در آمده و به هم برخورد کنند و راه تنفسی بسته شود.
- استفاده از الکل یا دارو: مصرف الکل یا داروهای شل کننده عضلات هم می تواند باعث شل شدن بیش از حد عضلات زبان و گلو شود.
- وضعیت خواب: خوابیدن به پشت می تواند باعث خروپف شود. استفاده از بالش ها بیش از حد نرم و بیش از جد بزرگ هم همینطور.
- کم خوابی مزمن: کم خوابی مزمن می تواند باعث شل شدن بیش از حد عضلات گلو شود.
درمان خروپف
به احتمال زیاد اطرافیان به شخص اطلاع می دهند که خروپف میکند. پزشک از خروپف کننده و شخصی که متوجه خروپف شده است، جویای علائم می شود و درباره سابقه پزشکی سوالاتی می پرسد و معاینه ای انجام می دهد تا عوامل بسته شدن مجرای هوا را پیدا کند. این معاینه شامل بررسی تجمع خونی شدید در بینی به دلیل رینیت یا سینوزیت، انحنای بینی یا ورم کردگی لوزه ها میباشد. ممکن است پزشک چند آزمایش تجویز کند، مانند:
- عکس برداری: X-ray، اسکن MRI، یا CT اسکن برای شناسایی مشکلات راه های تنفسی.
- بررسی خواب: شاید بیمار مجبور شود در خانه از دستگاهی برای نظارت بر خواب استفاده کند یا شب را در آزمایشگاهی برای آزمایشی به نام پولیسومنوگرافی بگذراند. این آزمایش تپش قلب، تنفس و فعالیت مغزی در زمان خواب را اندازه می گیرد.
درمان شامل موارد زیر می شود:
- تغییر عادات روزمره: ممکن است پزشک کاهش وزن یا قطع مصرف سیگار را پیشنهاد کند.
- ابزار دهانی: بیمار در زمان خواب وسیله پلاستیکی کوچکی را در دهانش قرار می دهد. این وسیله با جابجایی فک یا زبان راه تنفسی را باز نگاه می دارد.
- جراحی: چندین نوع جراحی می تواند به توقف خروپف کمک کند. ژنيو پلاستى يا جراحى جلو آوردن چانه توسط جراح فك و صورت يكى از بهترينهاى روش هاى درمان خروپف ، ضمن تامين زيبايى و جوانى صىورن است. پزشک می تواند بعضی از بافت های گلو را کوچک کند، یا بخشی از کام نرم دهان را سفت تر کند. این جراحی ها كوچم بوده و به دلیل وسعت محدود جراحى ، بیمار در روز جراحی مرخص شود و نياز به بسترى ندارد.
- CPAP: دستگاه فشار هوای مداوم مثبت، وقفه در زمان خواب را درمان کرده و شاید بتواند با استفاده وارد کردن هوا به راه های تنفسی در زمان خواب، خروپف را کاهش دهد.
درمان های خانگی برای برطرف کردن خر و پف
از روش های زیر برای خواب بهتر استفاده کنید:
- به جای اینکه به پشت بخوابید روی پهلو دراز بکشید.
- بخش زیر سر تخت خواب را 8 تا 10 سانت بلند کنید.
- از نوارهای مخصوص بینی استفاده کرده و ناحیه سوراخ های بینی را تا جای ممکن باز کنید.
- برنامه خواب مرتبی را دنبال کنید.
عوارض خروپف
ظاهرا خروپف عوارضی ندارد. اما عوارض وقفه تنفسی در زمان خواب شامل موارد زیر می شود:
- از خواب پریدن پی در پی: با اینکه ممکن است شخص متوجه این بیداری ها نشود.
- خواب سبک: چندین با بیدار شدن از خواب در طول یک شب می تواند برنامه خواب را به هم ریخته و از خواب عمیق و موثر جلوگیری کند.
- فشار به قلب: وقفه تنفسی در خواب طولانی مدت می تواند فشار خون را افزایش دهد. و ممکن است باعث بزرگتر شدن قلب شود که خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.
- کم خوابی: کم خوابی می تواند باعث خواب آلودگی در طول روز شود. کیفیت زندگی را متزلزل کند و احتمال وقوع تصادفات را افزایش دهد.
- کاهش سطح اکسیژن در خون.
- کاهش قابلیت تمرکز فکری.
- دیابت نوع 2
آیا خروپف میکنید؟ صبح ها با احساس خستگی بیدار میشوید؟
آیا جدا شدن از رختخواب برای شما مشکل است و در طول روز احساس خستگی و بی حالی دارید؟
صبح هایتان با سردرد شروع میشود؟ آیا اختلال حافظه دارید؟ در صورتیکه پاسخ شما به هر یک از این سوالات مثبت است شما نیاز به بررسی خواب دارید.
آیا میدانید که 5% از مردم وققه تنفسی خواب دارند؟ آیا میدانید که وقفه تنفسی خواب به راحتی قابل درمان است و میتواند از بیمارهای شدیدی جلوگیری کند؟
برای انجام تست خواب لازم است به کلینیک خواب مراجعه کنید که پس از انجام تست و ارزیابی خواب و تعیین شدت اختلال خواب روشهای درمانی متعددی به شما پیشنهاد میشود.
- یکی از شایع ترین روشها استفاده ز دستگاه CPAP,BIPAP است.
- در موارد خفیف و متوسط شما ممکن است نیاز به دستگاه A.D پروتزی که فک پائین را جلو میاورد داشته باشید. نوع درمان براساس نظر پزشک متخصص طب خواب تعیین میگردد.
- روشهای جراحی: مهمترین روشهای جراحی شامل جراحی های بینی و مجاری، جراحی فک و جراحی حلق میباشد . جراحیهای بینی عمدتاً شامل جراحی زبان کوچک، کام نرم، لوزه ها و حلق است. جراحی فک شامل جراحی جلوآوردن چانه یا جنیوپلاستی است.