کامپوزیت راهی است برای داشتن لبخندی زیباتر. این لبخند زیبا برای بسیاری از بیماران با هزینه های گزاف سلامتی همراه است. اگر چه خود کامپوزیت، اگر به روش درست و با مواد سالم بر روی دندان بیمار قرار بگیرد، هیچ آسیبی نخواهد داشت. اما متاسفانه عدم آسیب وابسته به فاکتورهای زیادی است. در این مقاله میخواهیم درباره کامپوزیت دندان، مراحل آن، کاربردها و تاثیر دندانپزشک بر روی آن صحبت کنیم.
با دکتر غزال آرش راد متخصص ایمپلنت دندان، همراه باشید.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان با اسم لمینیت کامپوزیتی نیز شناخته می شود. این ماده بر روی سطح بیرونی دندان قرار میگیرد. این ماده دارای تناژ رنگی متفاوتی از سفید است. یعنی میتوان متناسب با رنگ پوست فرد و یا حتی رنگ دیگر دندان ها، طبیعی ترین رنگ را انتخاب کرد.
کاربرد کامپوزیت دندان
کامپوزیت برای تغییر فرم یا رنگ دندان استفاده میشود. دندان هایی که بی نظمی های کمی دارند، معمولا با کامپوزیت مورد درمان قرار می گیرند. فاصله بین دندانها یا دیاستم نیز با کامپوزیت ونیر قابل درمان است. البته فاصله های خیلی زیاد و یا بی نظمی های بیش از حد، نیاز به درمان های دیگر دارد. همچنین این مواد برای روشن تر کردن رنگ دندان ها نیز استفاده میشود. کسانی که دندان زردی داردند، یا به علت سیگار و قهوه رنگ دندانهایشان تیره شده است، درمان کامپوزیت پیشنهاد می شود.
تفاوت کامپوزیت و لمینت
تراش دندان: لمینیت سرامیکی نیاز به تراش دندان دارد. البته این تراش بسیار کم است. اما کامپوزیت معمولا نیاز به تراش ندارد. بنابراین برای کسانی که به دائمی بودن روش سفید کردن دندان شک دارند، کامپوزیت راه مناسب تری است. چرا که قابل بازگشت است.
مدت زمان: لمینیت سرامیکی نیاز به قالب گیری و ارسال به لابراتوار دارد. اما کامپوزیت در یک جلسه و در مطب قابل انجام است. در واقع متوسط طول درمان لمینت حدودا سه هفته از زمان معاینه و قالبگیری اولیه جهت موکاپ است.
مقاومت: لمینیت سرامیکی مقاومت بیشتری نسبت به کامپوزیتی دارد. البته لمینت سرامیکی نیز نیاز به مراقبت کامل دارد. اما رنگ پذیری لمینیت سرامیکی بسیار کمتر از لمنیت کامپوزیتی است. چرا که مقاومت لمینت بیشتر از کامپوزیت است.
اگر نیاز به اطلاعات کامل تری در این زمینه دارید، پیشنهاد میکنم مقاله تفاوت لمینت و کامپوزیت را مطالعه بفرمایید.
مراحل کامپوزیت دندان
مرحله اول معاینه است. این مرحله برخلاف چیزی که تصور می کنید بسیار مهم است. چرا که کامپوزیت برای همه افراد قابل انجام نیست. اگرچه ممکن است بسیاری از دندانپزشکی ها این کار را برایتان انجام دهند. اما در صورتی شرایط فکی و صورتی شما مناسب نباشد، نتیجه نهایی مناسب و زیبا نخواهد بود. به همین دلیل مرحله معاینه بسیار مهم است.
اما در این مرحله دقیقا چه مواردی مورد بررسی قرار می گیرد؟
پزشک متخصص در مرحله معاینه، وضعیت دندانها، رابطه دو فک بالا و پایین نسبت بهم و وضعیت قرار گیری دندانها نسبت به لب و یک سوم تحتانی صورت را مورد بررسی قرار می دهد.
مرحله دوم شامل انجام درمان کامپوزیت ونیر است. این مرحله معمولا در یک جلسه ۵ ساعته برای هر فک است. در این جلسه حدود هشت الی ده دندان درمان می شود. کامپوزیت ونیر در مطب دندانپزشکی قابل انجام است.
طول عمر کامپوزیت دندان
پاسخ صحیح به این سوال این است: بستگی به شما دارد! باید پیش از انجام این روش بدانید که سفید ماندن دندان هایتان بسته به روش مراقبتی شما دارد. اگر فردی هستید که بهداشت و سلامت دهان و دندانتان برایتان مهم نیست، پیشنهاد می کنیم که به سراغ کامپوزیت نروید. چرا که کامپوزیت، حساس تر از دندان های اصلی است. طول عمر کامپوزیت دندان در حالت معمول بین چهار الی پنج سال است. اما اگر مصرف چای و قهوه را نمیتوانید کم کنید، خوراکی های سفت می خورید، و از نخ دندان استفاده نمیکنید، عمر کامپوزیت هایتان کم خواهد شد. حتی ممکن است خیلی زود لکه های ناشی از نوشیدنی های رنگی بر روی دندان هایتان ظاهر شود. البته خبر خوب این است که کامپوزیت ها قابل پالیش هستند. کامپوزیت با پروسه پالیش به مقدار زیادی به رنگ اولیه برمیگردد.
اگر چه روش کار دندانپزشک و مواد مصرفی کامپوزیت بر روی طول عمر آن تاثیرگذار است. اما بیش از آن مراقبت های شماست که میتواند زیبایی دندان هایتان را حفظ کند.
هزینه کامپوزیت دندان
هزینه کامپوزیت دندان، یکی از بحث های چالش برانگیزی است که شامل قیمت های متفاوتی می شود. اگرچه قیمت بالا همیشه نشانه کیفیت نیست. اما میتوانید مطمین باشید که قیمت های پایین نیز، نشانی از بی کیفیتی است. اگرچه استثنا نیز وجود دارد! دندانپزشک متخصص، میتواند کیفیت کار و سلامت دندان ها و لثه تان را تضمین کند. هزینه این روش سفید کردن دندان توسط متخصص نسبت به پزشک عمومی بیشتر است.
پیشنهاد میکنیم که حتما نمونه کارهای پزشک را ببینید و از اعتبار مطب مطمئن شوید. عوارض لمینت کامپوزیتی در صورتی که پزشک خوبی را انتخاب نکرده باشید، بسیار زیاد است. بو گرفتن دهان و التهاب لثه بعد از کامپوزیت دندان یکی از موارد شایع است. درصورتی که کامپوزیتها به صورت اصولی و علمی و دقیق انجام نشوند، میتوانند باعث بو گرفتن دهان و التهاب لثه شوند.
برای دریافت قیمت دقیق کافی است از طریق واتس آپ با ما در تماس باشید: ۰۹۳۶۵۳۳۷۳۰۴
آیا شما کاندیدای مناسبی برای کامپوزیت دندان هستید؟
کامپوزیت راهی است برای اینکه دندان های زیباتری داشته باشید. این زیبایی با رفع نقض دندان هایتان همراه است. مثلا کجی جزیی دندان، یا فاصله های بین دندانی با کامپوزیت قابل درمان است. اما کامپوزیت نمیتواند مشکلات حاد را پوشش دهد. اگر شما دندان های سالمی دارید و متخصص اجازه کامپوزیت را داده است، میتوانید اقدام کنید. اما چه مواردی ممکن است باعث شود شما کاندیدای مناسبی برای کامپوزیت دندان نباشید؟
دندان های برجسته
اگرچه کامپوزیت لایه نازکی است. اما می تواند باعث شود دندان هایتان کمی جلوتر بیاید. فرم برجسته دندانها در چنین حالتی بیشتر خواهد شد. به همین دلیل پزشک دندان و شرایط فکی شما را پیش از انجام کامپوزیت بررسی میکند. اگر دندان هایتان کمی جلوست شما کاندیدای خوبی برای انجام این روش زیبایی نیستید.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
همانطور که گفتیم مراقبت های بعد از کامپوزیت بسیار مهم است. چرا که دندان های کامپوزیت شده، زودتر از دندان های معمولی رنگ می گیرد. هم چنین خوردن خوراکی های سفت بعد از کامپوزیت دندان پیشنهاد نمی شود. بنابراین بهتر است با خودتان صادق باشید. آیا می توانید یک رسیدگی مستمر و دائم داشته باشید؟ چرا که تنها در این صورت است که شما شخص مناسبی برای کامپوزیت هستید.
نامنظمی بیش از حد دندان ها
همانطور که گفتیم کامپوزیت دندان می تواند نامرتبی جزیی دندان ها را پوشش دهد. همچنین اگر بین دندان هایتان کمی فاصله وجود دارد، این ماده فاصله را به شکلی طبیعی جبران میکند. اما اگر وضعیت دندان هایتان به گونه ای است که نیاز به ارتودنسی وجود داشته باشد، ابتدا باید درمان انجام دهید. در واقع نامنظمی های بیش از حد دندانی با کامپوزیت قابل درمان نیست.
همچنین شما میتوانید با ارسال عکس دندان هایتان برای دکتر غزال آرش راد بدانید که آیا شما فرد مناسبی برای این روش هستید یا نه.
متخصص کامپوزیت دندان
اگر تصمیم به کامپوزیت دارید، چرا باید حتما به سراغ پزشک متخصص بروید؟ واقعیت این است که انجام کامپوزیت غیراصولی عوارض بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال بسیار دیده شده که شخص پس از کامپوزیت نمیتواند نخ دندان بکشد. وقتی کامپوزیت به شکل بدی روی دندان اجرا شده باشد، این مشکل ایجاد میشود. عدم توانایی بیمار در کشیدن نخ دندان، میتواند باعث التهاب لثه و خرابی دندان ها شود. برای جلوگیری از مشکلات مشابه پیشنهاد می کنیم که حتما در انتخاب پزشک معالج خود دقت کنید.
سوالات متدوال درباره کامپوزیت دندان
خیر. در این روند هیچ روش تهاجمی وجود ندارد که باعث درد دندان هایتان شود.
معمولا کیسهای کامپوزیت ونیر را به صورتی انتخاب میکنیم که نیاز به تراش نباشد. و یا در یک یا چند دندان نیاز به تراش بسیار محدود باشد.
مانند سایر دندانها از نخ دندان و مسواک استفاده کنید. تخمه و غذاهای سفت نخورید. زیرا باعث پریدن کامپوزیت میشود.
مواد غذایی رنگی باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشود. البته میزان آن در صورت پالیش مناسب کامپوزیت، مشابه سایر دندانهاست. جهت بهبود میتوان از پالیش مجدد در فواصل شش ماه یا یکسال استفاده کرد. همان طور که برای دندانهای طبیعی فرد از جرم گیری و برساژ استفاده میشود.
در صورتیکه به صورت صحیح و علمی انجام شود، باعث بدبویی دهان نمیشود. در صورتیکه به صورت غیر علمی کار شود، در اثر پالیش نامناسب، عدم امکان استفاده از نخ دندان و در نتیجه ماندن مواد غذایی ریز و همچنین التهاب لثه میتواند باعث بدبویی دهان شود.
در صورتیکه کامپوزیت ونیر به صورت صحیح و علمی انجام شود باعث التهاب لثه نمیشود. التهاب لثه میتواند از برجستگی کامپوزیت ونیر مجاور لثه و یا عدم پالیش مناسب در مجاورت لثه ایجاد شود. کامپوزیت در زمان بارداری میتواند باعث التهاب لثه شود. التهاب لثه در این دوران به علت تغییر هورمون ها به صورت عادی وجود دارد.
استفاده از نخ دندان بعد از کامپوزیت یک اصل مهم است. بسیار دیده شده که اشخاص بعد از کامپوزیت امکان نخ کشیدن را ندارند. چرا که کامپوزیت ونیرها به هم چسبیده شده است. این شرایط میتواند منجر به پوسیدگی و التهاب لثه شود.