ایمپلنت دندان بر اساس شکل، موقعیت یا روش مورد استفاده برای جایگذاری دسته بندی میشوند. اما برای شناخت انواع ایمپلنت بهتر است درباره آن اطلاعاتی داشته باشیم. در این مقاله دکتر غزال آرش راد تمامی نکات لازم و مربوط به این مبحث را به شما خواهند گفت.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت پین هایی هستند که به نام فیکسچر نیز شناخته میشود. این پین ها از تیتانیوم خالص سازگار با بافتهای بدن ساخته شده است. پین یا پایه های ایمپلنت درون استخوان فک به طریق جراحی کاشته میشود. در واقع پایه های ایمپلنت شبیه به ریشه های دندان عمل میکند. پروتز ثابت دندان و یا اوردنچر بر پایه ایمپلنت بر روی این پایه ها قرار میگیرد. در این مقاله درباره انواع ایمپلنت برایتان خواهیم گفت.
قسمت های سازنده ایمپلنت دندان
- ریشه یا فیکسچر
- تاج یا آباتمنت
- کاور اسکرو
- هیلینگ آباتمنت یا Gingival Former
- پیچ اتصال آباتمنت به فیکسچر
- قطعات اتصال ریشه به دست دندان locator /ball & socket
- پلاستیک آباتمنت برای ساخت آباتمنت با اشکال خاص و دلخواه
ایمپلنت دندان چه میزان زمان نیاز دارد تا جوش بخورد؟
به طور کلی ایمپلنت به چهار تا شش ماه زمان نیاز دارد، تا جوش بخورد. البته درمان های حاشیه ای می تواند باعث تغییر در این زمان بندی شود. به عنوان مثال اگر تراکم استخوان پایین باشد، نیاز است که سینوس لیفت انجام شود. در چنین حالتی شش ماه زمان برای جوش خوردن استخوان لازم است. اما گاهی ایمپلنت و سینوس لیفت به صورت جداگانه انجام می شود. در چنین حالتی پس از انجام سینوس لیفت شش ماه بیمار باید صبر کند و سپس ایمپلنت در داخل دهان جایگذاری می شود.
انواع ایمپلنت بر اساس اندازه
اندازه ایمپلنت تعیین می کند که ایمپلنت در کجای دهان قرار می گیرد. بر این اساس ایمپلنت دندان به دسته های زیر تقسیم می شود:
- پلتفرم استاندارد: قطری بین ۳٫۵ تا ۴٫۲ میلی متر دارند و معمولا در بخش جلوی دهان کاربرد دارد.
- پلتفرم پهن: این نوع به قطر ۴.۵ تا ۶ میلی متر در عقب دهان استفاده می شود. و معمولا برای دندان های مولر یا آسیاب کاربرد دارد.
- باریک یا مینی: این دسته از ایمپلنت ها قطری بین ۲ تا ۳٫۵ میلی متر دارند. در افرادی استفاده میشود که فضای کافی بین ریشه دندان برای ایمپلنت در اندازه معمولی وجود ندارد. همچنین زمانی که بیمار تراکم استخوانی کافی نداشته باشد، از این نوع ایمپلنت استفاده میشود.
چطور بدانیم ایمپلنتی خوب است؟
بیش از هر چیز انتخاب پزشک متخصص و اعتماد به او می تواند به شما کمک کند. اما میتوان گفت میزان موفقیت ایمپلنت دندان به عوامل زیر بستگی دارد:
- مهارت متخصص کاشت ایمپلنت دندان
- مراقبت های بعد از درمان
- نوع ایمپلنت
- نحوه نگه داری از دندان ها
این عوامل در کنار انتخاب بهترین مارک ایمپلنت و استفاده از خدمات بهترین متخصص جراح و متخصص پروتز می تواند درمانی ایمن و مطمئن را برای شما به ارمغان بیاورد. نکته بسیار مهم در این امر این است که به تمام نکات بالا باید توجه شود و صرفا مارک ایمپلنت نمی تواند تنها فاکتور یک درمان موفق باشد.
آیا ایمپلنت بر بریج ارجحیت دارد؟
بریج روشی برای جایگزینی دندان از دست رفته است. در این روش با تراش و پایه کردن دندان های مجاور ناحیه بی دندانی درمان می شود. یکی از مشکلات بریج این است که عمر دندان های پایه کاهش پیدا میکند. فک نیز، در ناحیه بی دندانی دچار تحلیل میشود. دندان های تراش خورده ممکن است با گذشت زمان از بین بروند. در چنین حالتی استخوان فک یارای قبول کردن ایمپلنت را ندارد. در حالیکه با درمان ایمپلنت، آسیبی به دندان های مجاور وارد نمی شود. استخوان فک تحلیل نمی رود و حتی به حفظ آن کمک می شود. بنابراین میتوان به شکل قطعی گفت که ایمپلنت بر بریج ارجحیت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه کلیک کنید.
قیمت انواع ایمپلنت
قیمت ایمپلنت به فاکتور های مختلفی بستگی دارد. مانند هزینه لابراتوار، هزینه متخصص ایمپلنت و قیمت قطعات که بنا برشرکت تولید کننده می تواند متفاوت باشد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با شماره های مطب در تماس باشید. همچنین میتوانید این مقاله را بخوانید.
مزایای ایمپلنت دندان
- طبیعی بودن: همانطور که میدانید ایمپلنت با جراحی، داخل فک قرار میگیرد. در این شرایط شما به هیچ عنوان حس یک عضو خارجی به آن ندارید و کاملا طبیعی خواهد بود.
- راحتی: شما نیازی به نگرانی درباره چسبندگی دندان مصنوعی یا لغزش آن در دهان ندارید. همچنین صدای کلیک یا افتادن دندان در زمان صحبت کردن اتفاق نمی افتد.
- تغذیه: با ایمپلنت به راحتی و حتی بهتر از قبل می توانید غذاها را بجویید. این موضوع در مقابل مشکل دندان مصنوعی و آسیب پذیر بودن آنها در هنگام نوش جان کردن غذا باعث انقلابی در بین دندانپزشک ها شد.
- حس مزه طبیعی غذا: دندان مصنوعی با پوشاندن سطوح داخل دندان مزه طبیعی غذا را کم می کند. با استفاده از ایمپلنت این مشکل کاملا رفع شده است.
- اعتماد به نفس: بریج و دندان های مصنوعی اعتماد به نفس بیمار را دچار مشکل می کردند. تغییر چهره و در مواردی زننده بودن چهره در حال لبخند زدن همیشه بیماران را اذیت کرده است. اما با ایمپلنت بیمار با خیال راحت می تواند لبخند بزند. ایراد بعدی تغییر صدای بیمار با دندان مصنوعی بود که این مشکل هم در ایمپلنت پیش نخواهد آمد.
- مقاومت بالا
- کاربردی بودن
- بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی
- زیبایی فوق العاده
آیا انواع ایمپلنت باعث تغییر فرم صورت بیمار می شود؟
ایمپلنت به دلیل ساپورت شدن توسط استخوان فک ساییده نمی شود و تحلیل نمیرود. بنابرین فرم صورت بیمار و همچنین صدای او مانند کشیدن دندان ،بریج یا دندان مصنوعی دچار مشکل نمی شود. به طور معمول طول عمر آن از سایر درمانهای جایگزین طولانی تر است. و در صورت از دست رفتن، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.