ایمپلنتهای دندانی پایههای کوچکی هستند که جایگزین ریشه دندانهای از دست رفته میشوند و امروزه بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته به شمار میآیند. بیشتر ایمپلنتهای دندانی تیتانیوم هستند، اما برخی از آنها سرامیکی هستند. هر دوی این مواد بیخطر و زیستسازگار هستند. در این بخش به شما توضیح خواهیم داد که ایمپلنت دندان چیست و چه مواردی را در بر میگیرد.
بیشتر افراد قبل از تصمیم برای انجام ایمپلنت دندان، نگرانی هایی دارند. کسب اطلاعات درباره این که ایمپلنت دندان چیست و بررسی انواع آن به بیمار کمک می کند تا با خیالی آسوده سراغ این روش بروند.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان شامل روشی است که به کمک آن ریشههای دندان را با پایههای فلزی و پیچ مانند جایگزین میکنند و دندانهای آسیبدیده یا از دست رفته را با دندانهایی جایگزین میکند که بسیار شبیه به دندانهای واقعی هستند.
یک جراح در طول عمل جراحی دهان، ایمپلنت دندان را در فک شما قرار میدهد. هنگامی که ایمپلنت بهبود یافت، دندانپزشک شما میتواند یک تاج روی آن قرار دهد. بسته به اهداف بهداشت دهان و دندان شما، دندانپزشک میتواند ایمپلنتهای را با تاج، بریج یا پروتز بازیابی کند.
افرادی که یک یا چند دندان از دست رفته دارند میتوانند از ایمپلنتهای دندانی بهرهمند شوند. در صورت از دست دادن دندان به دلایل زیر ممکن است به ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید:
- پوسیدگی دندان
- شکستگی ریشه دندان
- بیماری لثه
- آسیب صورت
- دندانهای از دست رفته مادرزادی
موارد مهم در ایمپلنت دندان چیست؟
قبل از عمل ایمپلنت دندان باید:
لیستی از داروها و مکملهایی که مصرف میکنید به دندانپزشک خود بدهید. اگر از داروهای رقیقکننده خون (ضدانعقاد) استفاده میکنید، مهم است که به دندانپزشک خود اطلاع دهید. دندانپزشک تصمیم میگیرد که آیا نیاز به قطع مصرف داروها قبل از انجام عمل ایمپلنت دارید یا خیر.
مطمئن شوید که اخیراً برای معاینه و آزمایش خون به پزشک مراجعه کردهاید تا مطمئن شوید که هیچ شرایطی وجود ندارد که در موفقیت ایمپلنت اختلال ایجاد کند.
با دندانپزشک خود در مورد گزینههای آرامبخش صحبت کنید. اکثر جراحان داروهای آرامبخش ارائه میدهند که به شما در حین جراحی ایمپلنت دندان کمک میکند تا آرامش داشته باشید.
اگر قصد دارید آرامبخش مصرف کنید، ترتیبی دهید که یکی از دوستان یا اعضای خانواده مورد اعتماد، شما را بعد از عمل به خانه برساند.
مراحل کاشت ایمپلنت
در طول جراحی ایمپلنت دندان، جراح شما موارد زیر را انجام خواهد داد:
- دندانپزشک بیحسی موضعی را برای بیحس کردن لثهها تجویز میکنند
- هنگامی که احساس راحتی کردید، جراح دندان شما برشی را در لثههای شما ایجاد میکند که در آن ایمپلنت دندان قرار میگیرد. این کار استخوان زیرین را در معرض دید قرار میدهد تا جراح شما بتواند ایمپلنت را قرار دهد.
- جراح دندان، از یک سری ابزار تخصصی برای ایجاد شکاف در استخوان فک شما استفاده میکند. شکاف را تا زمانی که قطر مناسب برای ایمپلنت دندانی جدید شما باشد باز میکنند.
- در مرحله بعد، جراح شما ایمپلنت دندان را با دقت در فک شما قرار میدهد.
- در نهایت، جراح لثههای شما را تغییر میدهد و محل برش را با بخیه میبندد.
مراحل کاشت ایمپلنت دندان به طور کلی برای همه یکسان است. اما گاهی اوقات، جراح میتواند ایمپلنت و ترمیم دندان (مانند تاج یا پل) را در یک ویزیت قرار دهد. با این حال، بیشتر اوقات، قبل از اینکه دندانپزشک بتواند با خیال راحت ترمیم نهایی را انجام دهد، به چند ماه زمان نیاز دارید تا ایمپلنت بهبود یابد. در این موارد، دندانپزشک شما میتواند یک ترمیم موقت (معمولاً متحرک) برای شما انجام دهد تا در مرحله بهبودی از آن استفاده کنید.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان چه اتفاقی میافتد؟
دندانپزشک شما لیست دقیقی از دستورالعملهای بعد از عمل را به شما میدهد. همچنین برای جلوگیری از عفونت آنتیبیوتیک تجویز میکنند. چندین کار وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر درد و ناراحتی انجام دهید:
- تمام داروها را دقیقاً مطابق با تجویز پزشک خود مصرف کنید.
- حداقل به مدت ۷۲ ساعت از ورزش یا بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید. (بالارفتن ضربان قلب میتواند منجر به افزایش درد و تورم شود.)
- از طرف دیگر دهان خود برای جویدن استفاده کنید. (اگر در دو طرف ایمپلنت قرار دادهاید، برای چند روز غذاهای نرم بخورید و سپس به میزان راحتی خود، غذاهای دیگر اضافه کنید.)
- هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- محل ایمپلنت را طبق دستور جراح خود تمیز کنید.
مزایای ایمپلنت دندان
ایمپلنتهای دندانی دارای مزایای زیادی هستند. ایمپلنت ها میتوانند:
- باعث بهبود توانایی گفتار و جویدن شوند.
- ظاهر لبخند را بهبود بخشند.
- پلها و پروتزهای دائمی یا متحرک را ایمن کنند.
- بدون تغییر (تراشیدن) دندانهای کناری خود، انجام شوند.
- علاوه بر این، ایمپلنتهای دندانی نمیتوانند حفره ایجاد کنند. (اما آنها در برابر بیماری لثه آسیبناپذیر نیستند، بنابراین همچنان رعایت بهداشت دهان و دندان مهم است.)
عوارض ایمپلنت دندان
مانند هر عمل جراحی، کاشت ایمپلنت دندانی دارای عوارض است؛ اما با انتخاب یک دندانپزشک حرفهای و باتجربه جای هیچگونه نگرانی نخواهد بود. به طور کلی خطرات احتمالی ایمپلنت عبارتاند از:
- عفونت
- آسیب سینوس
- آسیب عصبی
- کاشت نامناسب ایمپلنت
- واکنش آلرژیک به تیتانیوم (بسیار نادر).
محدودیتهای ایمپلنت چیست؟
محدودیت ایمپلنت دندان شامل افراد زیر میشود:
- زیر ۱۸ سال (بیشتر جراحان ایمپلنت دندان قرار نمیدهند مگر اینکه رشد فک شما متوقف شده باشد.)
- از دست دادن استخوان قابل توجهی در فک
- بهداشت دهان و دندان ضعیف
- پوسیدگی گسترده دندان
- بیماری لثه فعال یا درمان نشده
- بیماریهای خاصی مانند اختلالات استخوانی یا بیماریهای خودایمنی
برای اینکه مطمئن شوید واجد شرایط ایمپلنت دندان هستید یا خیر، با دندانپزشک خود صحبت کنید.
بهبودی پس از جراحی ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد؟
زمان بهبود ایمپلنت دندان میتواند متفاوت باشد، اما بیشتر افراد میتوانند فعالیتهای عادی خود را در حدود سه روز از سر بگیرند. البته هنوز ممکن است چندین ماه طول بکشد تا استخوان فک شما در اطراف ایمپلنت جوش بخورد. این فرایند یکپارچگی استخوانی است و برای موفقیت و ثبات طولانیمدت ایمپلنت دندانی شما حیاتی است. پس از کاشت ایمپلنت دندان، جراح شما به طور دورهای پیشرفت درمان را بررسی میکند.
ماندگاری ایمپلنت دندان چقدر است؟
در حال حاضر ایمپلنتهای دندانی ماندگارترین گزینه جایگزینی دندان هستند. با مراقبت و نگهداری مناسب، آنها میتوانند یکعمر دوام بیاورند. با این حال، ترمیم بالای ایمپلنت دندانی شما در برخی مواقع نیاز به تعویض دارد. بیشتر روکشها و بریجها حدود ۱۵ سال دوام میآورند و بیشتر پروتزها حداقل هفت سال عمر میکنند، اما این جدول زمانی متفاوت است.
چه زمانی باید به دندانپزشکم مراجعه کنیم؟
اگر دچار از دست دادن دندان هستید که کیفیت زندگی شما را مختل میکند، یک قرار ملاقات با دندانپزشک برای بحث در مورد گزینههای درمانی تنظیم کنید. کتخصص ایمپلنت دندان میتواند به تعیین اینکه آیا ایمپلنتهای دندانی راهحل مناسبی برای شما هستند کمک کند.
آیا ایمپلنت دندان ایمن است؟
بله ایمپلنت دندان زمانی ایمن هستند که توسط یک جراح ماهر و باتجربه قرار داده شوند. دندانپزشکان بیش از ۵۰ سال است که ایمپلنتهای دندانی را توصیه میکنند. تا زمانی که دندانها و لثههای سالمی دارید و متعهد به رعایت بهداشت دهان و دندان هستید، ایمپلنت دندان میتواند بهترین راهحل برای از جبران دندانهای از دست رفته باشد.