کامپوزیت ونیر چیست؟ چگونه این ماده میتواند لبخند زیباتری به شما ببخشد؟ درباره طول عمر و روش انجام آن چه میدانید؟ آیا کامپوزیت به دندان های شما آسیب خواهد زد؟
در این مقاله دکتر غزال آرش راد به تمامی سوالات شما درباره کامپوزیت ونیر پاسخ خواهند داد. پیشنهاد میکنیم قبل از انجام هر کار زیبایی بر روی دندان هایتان، ابتدا درباره آنها اطلاعات کامل به دست بیاورید.
کامپوزیت ونیر چیست؟
کامپوزیت ونیر با نام لمینت کامپوزیتی نیز شناخته می شود. ونیر ماده ای است که بر روی دندان قرار میگیرد. معمولا افرادی که میخواهند لبخند زیباتری داشته باشند، یا دندان های زردی دارند، برای درمان از کامپوزیت ونیر استفاده می کنند. ونیر دندان در یک جلسه قابل انجام است. و نیاز به تراش دندان ندارد. لایه ای از کامپوزیت بر روی دندان قرار می گیرد و پزشک با پالیش فرم مناسب را ایجاد میکند. زیبایی لبخندتان به ظرافت همین مرحله وابسته است.
کاربرد کامپوزیت ونیر
ونیر برای موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- اصلاح بی نظمی های کم تا متوسط
- روشن تر کردن دندان هایی که تغییر رنگ داده اند.
- تغییر فرم دندان
- بستن فاصله های بین دندانی
- زیبایی
مراحل کامپوزیت دندان
اگر شما کاندید مناسبی برای کامپوزیت باشید و دندان هایتان مشکلی نداشته باشد، تنها در دو جلسه میتوانید دندان هایتان را کامپوزیت کنید. مرحله اول شامل معاینه اولیه است. به این صورت که بیمار با مراجعه به مطب دندانپزشکی توسط متخصص مورد بررسی قرار میگیرد. پزشک وضعیت دندانها، رابطه فک بالا و پایین نسبت بهم و وضعیت قرارگیری دندان نسبت به لب را بررسی میکند. اگر تناسب لازم برای کامپوزیت دندان برقرار باشد، وارد مرحله دوم می شوید.
در مرحله دوم، کامپوزیت در یک جلسه حدودا پنج ساعته برای هر فک بر روی دندانهایتان شکل داده می شود. کامپوزیت در مطب و توسط دندانپزشک متخصص انجام می شود.
چه تعداد کامپوزیت ونیر لازم داریم؟ از زبان دکتر غزال آرش راد بشنوید.
بهترین متخصص کامپوزیت دندان کیست؟
کیس سلکشن یا انتخاب کیس جهت انجام کامپوزیت ونیر بسیار مهم است. عوامل تاثیرگذار در این انتخاب نامنظمی دندانها و نوع بی نظمی، رابطه دندانهای دو فک نسبت به هم، رابطه دندانها نسبت به صورت و لب و بلندی یا کوتاهی لب بالا است.
کامپوزیت ونیر لایه ای است که بر روی دندان قرار میگیرد. دندان برجسته مناسب انجام کامپوزیت ونیر نیستند. چرا که جلوآمدگی دندانها با انجام ونیر بیشتر خواهد شد.
نسبت طلایی همانطور که در تمام طبیعت وجود دارد در دندانها نیز وجود دارد و یکی از عوامل زیبایی است. در صورتیکه در انجام این نوع کامپوزیت نسبت رعایت نشود دندانها زیبا نخواهند شد. مورد دیگر نظم بیش از حد یا قرینگی کامل است. نظم کامل علاوه بر اینکه زیبا نیست، حالت مصنوعی به صورت میدهد. اصطلاحا به این حالت، کلید پیانویی میگویند.
عوارض کامپوزیت دندان
توجه به نکات مشخصی در حین کار توسط متخصص میتواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند. جلو زدگی بیش از حد دندان، یکی از مشکلات احتمالی بعد از کامپوزیت است. عدم تخصص دندان پزشک و توجه کافی او برای دندان های بیمار باعث ایجاد این مشکل خواهد شد. ضخامت بیش از حد کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان میشود. این ضخامت علاوه بر اینکه باعث حالت مصنوعی دندانها میشود، باعث التهاب لثه و عدم فانکشن دندان نیز خواهد شد. در واقع برآمدگی دندانها میتواند به علت انتخاب غیر صحیح کیس باشد. به طور مثال اگر دندانها به خودی خود نسبت به صورت و لبها حالت برجسته داشته باشند، با کامپوزیت ونیر این حالت تشدید خواهد شد. نامنظمی شدید هم اگر با کامپوزیت ونیر اصلاح شود، میتواند حالتی مصنوعی ایجاد کند.
از مشکلات دیگری که ممکن است با استفاده غیرصحیح کامپوزیت ونیر ایجاد شود، التهاب لثه است. التهاب لثه میتواند ناشی از ناصحیح گذاشتن کامپوزیت مجاور لثه، پالیش نامناسب و یا ضخامت زیاد کامپوزیت باشد. التهاب لثه میتواند علاوه بر خونریزی لثه باعث بدبویی دهان نیز بشود.
عدم توانایی در کشیدن نخ دندان، مشکل احتمالی بعدی است. چسباندن دندانها بهم باعث این مشکل خواهد شد. در واقع زمانی که پالیش دندان ها مناسب نباشد، فاصله مناسب بین دندان ها ایجاد نخواهد شد. در نتیجه شخص نمیتواند نخ دندان بکشد. گیر غذایی، التهاب لثه و به تبع آن پوسیدگی دندانی و بدبویی دهان از مشکلات ناشی از همین عامل خواهد بود.
تمامی مواردی که برای شما گفتیم در صورت وجود و بررسی کارشناسانه دندان ها ایجاد نخواهد شد. این معایب به خودی خود نمیتواند عیب های کامپوزیت ونیر باشد. در واقع این مشکلات زمانی ایجاد می شود که پزشک معالج شما تخصص کافی در این زمینه نداشته باشد. بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم که در انتخاب پزشک خود دقت کافی داشته باشید.
تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر
لمینت سرامیکی نیز عملکرد مشابه لمینت کامپوزیتی یا کامپوزیت ونیر دارد. تفاوت در نوع ماده و نحوه ساخت آنهاست. درحالیکه لمینت کامپوزیتی هر فک در یک جلسه حدودا پنج ساعته در مطب انجام میشود، لمینت سرامیکی همراه با تراش کم و قالب گیری و ارسال آن به لابراتوار انجام میشود و حدود سه هفته به طول می انجامد. لمینت کامپوزیتی معمولا نیاز به تراش ندارد. تراش لمینت سرامیکی در حدود نیم میلیمتر است و البته به موقعیت از لحاظ جلو و عقب بودن نیز بستگی دارد. در حالیکه ماندگاری کامپوزیت ونیر حدود چهار یا پنج سال است، این مشخصه برای لمینت سرامیکی حدود ده سال است. کامپوزیت ونیر همانند دندان استین میگیرد و البته قابل پالیش است. لمینت سرامیکی تعییر رنگ نمیدهد. یا به عبارتی دیگر رنگ نمیگیرد. اطلاعات بیشتر: تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان : فرق لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت چیست؟
همه چیز درباره لمینت دندان